Замок Любарта, або Луцький замок — верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків, пам'ятка архітектури та історії національного значення. Один з найбільших, найдавніших і найкраще збережених в Україні замків. Головний об'єкт історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», культурний осередок та найстаріша споруда Луцька.

Тепер йдемо по вулиці Кафедральній до ще однієї луцької пам'ятки – лютеранської кірхи. Її збудували в 1906 році, і від дня відкриття вона була головним на Волині храмом німецьких колоністів. У радянські часи в храмі знаходився архів. У перші роки незалежності кірху передали баптистам. Нині у ній розташовується баптистський Будинок Євангелія.

У центрі Луцька на пагорбі стоїть Свято-Троїцький собор. З дзвіниці храму відкривається чудовий краєвид на місто. Найбільший з дзвонів собору важить 3 тонни! Розташовується собор навпроти універмагу «Луцьк».

Костел Петра і Павла і розташований поруч колегіум колись належали ордену єзуїтів. Будівлі є пам'ятками архітектури національного значення. Нині в приміщенні колегіуму знаходиться навчальний заклад, а Петропавлівський костел заманює до себе туристів не тільки своєю надзвичайною архітектурою, а й загадковими підземеллями.