Національні костюми Франції

Різновиди

-Жіночий-

Національний жіночий костюм складався з спідниці з численними збірками, широкої кофти з довгими рукавами і застібкою у ворота і хустки або косинки, накинутого на плечі. Спідниця, як правило, була довгою, приблизно до середини гомілки, з нею одягалась кофта, спадає зверху спідниці. Кофту стягували на талії тасьмою фартуха, який був трохи коротші спідниці. Хустка зав'язувався на грудях або закладався під нагрудник фартуха.

Обов'язковим для костюма був корсаж. Головний убір жінки – очіпок, поверх якої надягали ще хустку або капелюх. Очіпок носили вдома і на вулиці.

-Чоловічий-

Традиційний чоловічий костюм 19 століття складався з наступною одягу: штани, сорочка, гетри, шийну хустку, жилет або куртка. Приблизно до 30-х років 19 століття селяни носили короткі штани до колін, при цьому спільно з гетрами або вовняними панчохами, які підперезувалися під коліном підв'язкою з вовни, зазвичай синього або червоного кольору. Часто гетри були з такого ж матеріалу, що й штани. Вже після 30-х років з'явилися довгі вузькі штани. Сорочка вже мала відкладний комір. Манжети і комір спочатку затягувалися двома тасьмами, а пізніше стали застібати на гудзики. Додатково одягали ще й шийну хустку. Спільно з сорочкою одягали ще й жилет, світлого кольору з двома рядами металевих ґудзиків. Зверху надівався куртка, вона могла бути короткою або подовженою.

-Дитячий-

Дитячі костюми в той час мало чим відрізнялися від дорослих, все залежало від статі і віку дитини. Для дівчаток – спідниця, були можливі і більш короткі варіанти, ніж для дорослих. Спідниця доповнювалася фартухом і сорочкою, обов'язковим був чепчик.