Що таке Ethereum? Історія Використання

Історія

Етеріум був спочатку описаний в білій книзі Бутеріним в кінці 2013 року. Співзасновниками стали Гевін Вуд (Gavin Wood), Чарльз Госкінсон (Charles Hoskinson), Ентоні Ді лоріо (Anthony Di Iorio) та Джозеф Любін (Joseph Lubin) Проєкт зробили публічним, а до розробки підключилися й інші учасники. На початку 2014 року команда заснувала компанію Ethereum Switzerland GmbH в Швейцарії. Бутерін обґрунтував такий вибір тим, що в Швейцарії ліберальні закони по відношенню до криптовалют і багато потенційних замовників.
У квітні 2014 року, Ethereum був формально описаний Гевіном Вудом у так званій «жовтій книзі». Приблизно в той же час, Ethereum неформально описувався як платформа «наступного покоління біткоїнів» (або «біткоїни 2.0»).
У другій половині 2014 го було розпочато збір коштів на розробку через краудфандинг. Для фінансової розробки було запропоновано початкову кількість 60 102 216 Етеру через 42-денну первинну публічну пропозицію, за що було отримано 31 591 біткоїнів, що на той момент було еквівалентно майже 18,5 млн доларів. Після цього Ethereum привернув увагу багатьох банків як платформа для розумних контрактів. Блокчейн Ethereum був запущений 30 липня 2015 року.
14 березня 2016 року Ethereum вийшов з ранньої альфа-версії Frontier, в якій розробники не гарантували безпеку. Нова версія протоколу, що зветься Homestead, також відноситься до ранньої, але вже стабільної версії.
Захист мережі за допомогою майнінгу передбачається тільки на початковому етапі. Надалі планується повний перехід на метод захисту proof-of-stake з гібридною моделлю на проміжному етапі. Попри це, є захист від створення ASIC за рахунок високих вимог до відеопам'яті GPU, що постійно зростає (1,4 Гб на березень 2016 року).
В 2016 році розподілена автономна організація The DAO, зібрала на краудфандингу близько 150 млн доларів. Внаслідок уразливості програмного коду зловмиснику вдалось в червні того ж року викрасти криптовалюти приблизно на 50 млн доларів. Ця подія спричинила дуже інтенсивні дебати в спільноті з приводу повернення викрадених коштів. В результаті тривалого обговорення спільнота вирішила поділитись на дві: переважна більшість залишилася в проєкті Ethereum, а меншість перейшла в Ethereum Classic, яка і зберегла оригінальний блокчейн.
Після цього Ethereum довелось здійснювати форк іще двічі в четвертому кварталі 2016 року внаслідок атак.
У 2020 році Камілою Руссо була написана книга про створення Ethereum «Нескінченна машина». «Волл-стріт джорнел» назвав книгу Руссо «кращим введенням у світ Ethereum», а «Блумберг Бізнесвік» рекомендував її серед 49 найцікавіших книг у 2021 році. У 2022 році оголошено, що кінокомпанія Рідлі Скотта займеться екранізацією книги.

Інциденти

29-30 червня 2017 року зловмиснику вдалось взяти під контроль вебдомен сайту Classic Ether Wallet та перенаправити його на власний сервер. Зловмисник одразу взявся за викрадення облікових даних користувачів та викрадати валюту з їхніх гаманців. Всього йому вдалось викрасти ETC (Ethereum Classic) в еквіваленті близько 300 тис. доларів.
17 липня 2017 року під час ICO компанії Coindash зловмисникові вдалось здобути несанкціонований доступ до вебсайту компанії та змінити адресу гаманця компанії на власний. Всього на гаманець зловмисника було відправлено 43 438,45 ETH (близько 7,4 млн доларів за тогочасним курсом). Однак через 2 місяці після зламу злочинці повернули компанії Coindash 10,000 ETH (приблизно 3 млн доларів).
20 липня 2017 року стало відомо, що невідомим зловмисникам вдалось скористатись уразливістю в клієнті для керування гаманцями Parity для крадіжки криптовалюти на суму 31,7 млн доларів за тогочасним курсом. Вразливість з'явилась в останньому оновленні програми та пов'язана з гаманцями для багатьох користувачів, ключі доступу до яких є у декількох чоловік. В таких гаманцях транзакція відбувається лише зі схвалення більшості співвласників.
23 липня 2017 року невідомому зловмиснику вдалось викрасти випущені ICO (англ. Initial Coin Offering) компанії Veritaseum та обміняти їх на ETH в еквіваленті 8,4 млн доларів. Отримані ним криптомонети були зараховані на два гаманці, звідки він розпочав процес відмивання зароблених грошей. Зловмиснику вдалось викрасти менше 0,07 % від випущених на ICO токенів VERI.
6 листопада 2017 року користувач служби GitHub з назвою devops199 випадково (за його словами) активував уразливість в гаманцях Parity з мультипідписом (англ. multi-sig). Внаслідок двох транзакцій на таких гаманцях було заморожено ETH вартістю понад 180—280 млн доларів, в тому числі 90 млн доларів, що належали співзасновнику Parity та колишнього головного інженера Etheruem Гевіну Вудсу. Розумний контракт з цією вадою був випущений за понад сто днів до того, 20 липня 2017 року, після виправлення попередньої вади в гаманцях з мультипідписом.