Водоспади Ігуасу, Аргентина-Бразилія

Водоспади Ігуасу вищі і майже у два рази ширші, ніж Ніагарський водоспад. Ігуасу є результатом виверження вулкана, що залишив величезну тріщину в землі. Під час сезону дощів у листопаді - березні, швидкість потоку падіння води може досягати 12 750 кубічних метрів у секунду. Ширина водоспадів становить 4000 метрів, а висота 82 метра. Водоспади Ігуасу діляться на різні острови й окремі водоспади. Один з найбільш відомих називається Горло Диявола. Водоспади Ігуасу входять у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і вважаються одним із семи чудес світу створених природою.

Ординська печера

Ординська печера знаходиться на східній околиці села Орда Пермського краю, на лівому березі річки Кунгур.Складається з «сухої» і підводної частини. Довжина сухої частини становить 300 метрів, підводної – 4200 метрів. На сьогоднішній день Ординська печера є найдовшою наводненою печерою Росії.

Схил Койот Бют, штат Арізона

Схил Койот-Бют (Coyote Buttes) з хвилеподібними піщаними дюнами - одна з найпопулярніших природних пам'яток плато Колорадо - почав формуватися в часи юрського періоду, майже двісті мільйонів років тому. Помаранчево-червоні дюни, що складаються з м'якого піщанику, ущільнилися завдяки високому вмісту кальцію в грунті, а дощі і вітру створили плавні криві, утворивши природні закручуються спіралі. Найдраматичніші ландшафти можна спостерігати на північній ділянці схилу, де знаходиться "Хвиля" (The Wave) - дугоподібна западина, рельєфні вигини якої нагадують руху вітру. Хвилеподібні підйоми і спуски, пластичні нарости і хвилясті лінії утворюють унікальний рельєф гірських утворень Койот-Бют. Насолодитися видами схилу, втім, вдається далеко не кожному. Прогулянка по каньйону - найбажаніший туристичний атракціон у США, квитки на який розігруються в лотереї: відвідування суворо регламентовано у зв'язку з небезпекою руйнувань крихкою гірської породи.

Preachers Rock, Прекестулін, Норвегія

Ця скеля являє собою гігантський стрімчак, що має висоту в 604 метри. Його вершина має площу приблизно 25 на 25 метрів, і вона практично плоска. Форма її також майже ідеально квадратна. З цієї скелі відкривається справді прекрасний вигляд, і саме завдяки цій особливості цей стрімчак є однією з найголовніших норвезьких природних пам'яток. Стежка на вершину скелі пролягає через найрізноманітніші гірські ландшафти. Шлях на гору є досить складним, а стежка місцями виявляється сильно крутою і звивистою. Як правило, сходження займає приблизно дві години. Незважаючи на перепад висот, який складає приблизно 330 метрів, відстань в один бік становить близько чотирьох кілометрів. Насправді підйом є набагато більш важким і довгим. Обумовлено це тим, що стежка кілька разів опускається і піднімається на гірських перевалах. Це дозволяє мандрівникам помилуватися рослинним світом, наприклад, на вершинах гір можна побачити мохи та лишайники, а біля основи гори - ліси.

Бірюзове озеро, Національний парк Цзючжайгоу, Китай

Бірюзове озеро знаходиться в східному Китаї, в провінції Сичуань, в національному парку під назвою Цзючжайгоу. Сам парк розташований у районі високогір'я, висота долини в середньому близько 2 тис. метрів, найбільша - понад 4,5 тис. метрів. Парк покритий мішаним лісом, особливо прекрасним восени, в той час, коли листя стає різнобарвним: жовтим, помаранчевим і червоними.Парк населений понад 100 видами тварин, у тому числі великою пандою і золотистою мавпою. Заповідник відомий наявністю безлічі озер, кількість яких більше ста, і також каскадним водоспадами. Що цікаво вода в них різних кольорів: бірюзового, блакитного та зеленого через різної концентрації в них карбонату кальцію.Бірюзове озеро, як і інші озера парку, виникли в результаті тривалого танення льодовиків, в певних озерах вода до того прозора, що можна бачити дно озера в тому числі і в найглибшому місці.

Мармурові печери, Чиле-Чико, Чилі

Мармурові печери чилійського озера Хенераль-Каррера - справжнє диво природи, унікальне утворення, рівним яким у світі складно знайти. Хенераль-Каррера - друге за площею озеро в Чилі. Воно розташоване в оточенні Анд Патагонії і прославилося чудовою природною пам'яткою - Мармуровими пещeрами. За тисячоліття впливу на гірську породу води озера створили тут справжнє диво – Мармурові печери, лабіринт з найкрасивіших печер, які розташовані в оточенні води. Найбільш відомими у туристів є три гірських утворення - Мармуровий собoр, Мармурова каплиця і Мармурова печера. Всі вони - частина острова, і колись були повністю сховані під водою. З часом льодовик, який наповнював озеро, розтанув, рівень води опустився, і на світ з'явилося диво. Унікальні печери всіляких форм відображаються в бірюзових, блакитних і смарагдових водах, складаючи враження чогось неземного. На фyтуристичних лaндшафтах грають сонячні промені, а блакитне небо заглядає в бeздонну глибину озера, немов намагаючись злитися воєдино із цим фантастичним місце

Льодяний каньйон, Гренландія

Цей справді дивовижний острів притягує мандрівників з усього світу, як магніт. Велика частина Гренландії прихована під надійним щитом з льоду, який останнім часом починає активно танути. Це результат глобального потепління, на яке вже багато років намагаються звернути увагу багато громадських організацій. У льодовиках утворюються численні каньйони - їх краса просто приголомшує. Таке враження, що природа, як найталановитіший художник на цій планеті, малює своїм пензлем хитромудрі, часом навіть сюрреалістичні картини. Крижаний каньйон в Гренландії досягає глибини в 45 метрів. Ви тільки уявіть собі брилу льоду висотою в дев'ятиповерховий будинок. На льодовиках можна побачити білих ведмедів, північного оленя або, приміром, полярного вовка. І, звичайно, тут дуже багато мандрівників-екстремалів. Це не тільки сміливі, але й не бідні люди, оскільки поїздка до Гренландії - підприємство не бюджетне.

Долина «Десяти піків», озеро Морейн, Альберта, Канада

Високо в горах у казково красивою долині Десяти піків розташувалося мальовниче льодовикове озеро Морейн - улюблена пам'ятка канадців. Морейн знаходиться у найстарішому національному парку Канади - Банф (Альберта). Обрамлене засніженими скелями з гострими, як піки, гірськими вершинами і стіною хвойних лісів з пухнастими зеленими кронами, озеро Морейн є одним з найкрасивіших місць на землі. Здається, ніби це картина талановитого безіменного художника, який не поскупився на фарби для відбиття насичено блакитного кольору озерної води. Своїм надприродним кольором озеро зобов'язане гірської «борошні». Це блакитні частинки льодовикового тіля, які разом з талими водами гірських льодовиків, потрапляючи в Морейн, осідають на його дні і немов «підфарбовують» водойму зсередини. У його лісах водяться грізні чорні ведмеді барибали і войовничі грізлі, унікальні американські лосі. У горах можна зустріти снігових і гірських баранів. Нечисленні люди приїжджають сюди помилуватися дзеркальною озерною гладдю і сфотографувати красу десяти піків, занесених снігом.

Малтнома-Фолс, штат Орегон

Водоспад Малтнома Фолс знаходиться в штаті Орегон в США. Малтнома Фолс - це один з найвищих водоспадів у світі, це другий за висотою водоспад В Америці. Водоспад розділений на верхній 620 футів і нижній каскад 69 футів. Стежка веде до пішохідного місту Бенсон, довжиною 45 футів (14 м), який дозволяє відвідувачам перейти 105 футів (32 м) вище нижнього каскаду. Пішохідний міст названий на честь Симона Бенсона, який фінансував будівництво мосту в 1914 році італійськими каменярами. З мосту можна побачити самий верх водоспаду, але для цього доведеться відхилити голову сильно назад. Там же ви відчуєте прохолоду і крапельки дощу на обличчі. Водоспад Малтнома Фолс падає круглий рік і не висихає, на відміну від багатьох інших водоспадів.