1) Хоке́й, за харківським правописом го́кей (від англ. hockey), заст., діал. гаківка — спільна назва для командних спортивних ігор із ключкою, мета яких закинути м'яч або шайбу в ворота протилежної команди. Перша згадка слова hockey належить до 1773 року — у книжці «Юнацькі види спорту і часопроводження: з доданням спогадів автора і включаючи опис нової системи виховання дітей» (Juvenile Sports and Pastimes, to Which Are Prefixed, Memoirs of the Author: Including a New Mode of Infant Education) написаній Річардом Джонсоном (псевдонім — Master Michel Angelo, «Майстер Мікеланджело»). Розділ №XI називався «Удосконалення гри у хокей» (New Improvements on the Game of Hockey)[1]. Походження слова неясне. За одною з версій, воно є похідним від старофр. hoquet («ковінька», «ґирлиґа»). Інша версія пов'язує hockey зі словом hocky — так здогадно звалися коркові чопи, які заміняли у XVIII ст. дерев'яні кулі для гри. Такі корки ніби використовували для бочок з рейнвейном (англ. hock), від чого і пішла їхня назва[1]. Слово «гаківка» могло з'явитися за співзвучністю з оригінальною вимовою слова hockey («га́кі») і подальшою контамінацією з «гак»[2]. Низка джерел називає винахідником цього слова І. М. Боберського — одного із засновників організації «Пласт»

Ігри з ключками і м'ячем відомі у культурах різних часів. Існують давньоєгипетські рельєфи, датовані XX ст. до н. е., що зображують групи людей з кийками і якимось метальним приладом; а також викарбоване зображення близько 600 р. до н. е. (на ілюстрації), де зображена давньогрецька гра, що здогадно називалася «керетізейн», «керетізін» (грец. κερητίζειν — від κέρας — «ріг») — у неї грали рогом або палицею у вигляді рога[5]. Даури — народ у Внутрішній Монголії, грають у гру «бейкоу», схожу на хокей, вже близько 1 000 років[6]. Багато свідчень існування схожих ігор у Середньовічній Євро

3) Назва гри походить з англійського слова hockey, яке можна передати українською як «гокей» чи «хокей». Перші статті про хокей із шайбою, видані в 1910-му році у Львові, називали спорт гаківкою[2]. Правописний словник 1929 року Григорія Голоскевича фіксує термін «го́кей»[10]з наголосом на перший склад[11]. Схоже, що назва була поширеною в УРСР під час українізації. Проте починаючи з 1939 року став вживатися термін «хокей»[2], отже усі словники та правописи користуються саме таким написанням.