Grand Theft Auto

  2 сторінка

Grand Theft Auto (абр. GTA) — серія відеоігор, що створюються і розробляються головним чином шотландською компанією-розробником Rockstar North (колишня DMA Design). Серія ігор отримала назву від американського юридичного терміну Grand Auto Theft, що означає крадіжку транспортного засобу. Виданням ігор займається компанія Rockstar Games. Перша гра серії вийшла в 1997 році. Серія включає десять самостійних ігор і три доповнення: одне до першої частини — Grand Theft Auto: London, 1969, для якого був випущений набір додаткових місій ексклюзивно для платформи ПК Grand Theft Auto: London, 1961 і два епізоди для Grand Theft Auto IV, що включають у себе нові місії, героїв, новий транспорт.

 

Grand Theft Auto III і подальші ігри цієї серії стали хітами продажів і отримали безліч позитивних відгуків. Крім того, GTA стали настільки популярними і прибутковими, що безліч зірок Голлівуду із задоволенням озвучили персонажів гри. Зокрема, такі ветерани бойовиків як Майкл Медсен, Семюел Лірой Джексон, Джеймс Вудс, Джо Пантоліано, Френк Вінсент, Роберт Лоджа і Рей Ліотта озвучували персонажів першого плану.

Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія игр"Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія игр"Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія ігор"

Загальний огля

Ігри пропонують гравцю роль злочинця у великому місті, який спочатку має низький статус у кримінальному світі і просувається з розвитком сюжету по кар'єрних сходах організованої злочинності до її верхів. Ватажки злочинного світу дають гравцеві різноманітні доручення (завдання, місії), які потрібно виконувати для просування по сюжету. Також альтернативним проведенням часу є заробляння грошей на таксі; робота пожежником, поліцейським, водієм машини швидкої допомоги, кур'єром, сутенерство, стріт-рейсинг. Ці необов'язкові для виконання завдання доступні в перервах між сюжетними місіями.

 

В іграх серії, що вийшли після Grand Theft Auto 2, краще пророблений сюжет: події розвиваються після того, як головного героя було зраджено або залишено при смерті кимось із друзів. Це служить мотивом для просування по кар'єрних сходах кримінального світу, фіналом якого є тріумф головного героя над ворогами і кривдниками.

 

Серія Grand Theft Auto відрізняється ступенем свободи, яка дається гравцю. На відміну від більшості ігор схожих жанрів, які мають лише послідовний набір рівнів з лінійним проходженням, гравець в GTA самостійно вибирає не лише яку місію з декількох можливих в цей час йому виконувати, а й яким транспортом та зброєю це робити. Наприклад на мотоциклі можна краще позбавитися переслідувачів, з гелікоптера краще контролювати чужі транспортні засоби, із снайперськими гвинтівками спрощується боротьба з ворогами на відстані. Однак зброя в грі не у вільному доступі. Вона або добре прихована у різномаїтті вуличок і будинків міста і може бути знайдена під час ігрового процесу, або її можна просто купити в спеціальних місцях, позначених на карті. Гра має певні обмеження: деякі райони міста доступні не з самого початку гри, а лише післе проходження певної місії. Великі міста в іграх доступні для вільного дослідження, часто можна зустріти будівлі, в які можна входити й виконувати додаткові місії. Під час будь-якої місії неможливо зберегти гру. Якщо місія провалена, вона повністю повторюється.

Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія игр"Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія ігор"

Персонаж має дві характеристики: життя і броня. Якщо здоров'я персонажа опускається до нуля, то він потрапляє до лікарні, втрачає зброю, частину грошей, та місію, якщо вона була почата, але не завершена на момент потрапляння до лікарні. У GTA IV персонаж зберігає свою зброю.

 

Злочинні дії підвищують рівень переслідування гравця поліцією. Рівень розшуку визначається за кількістю зірок. Зменшити рівень розшуку можна за допомогою перефарбовування машини, переховування впродовж певного часу або збираючи «зірки поліції». У випадку арешту персонаж втрачає всю збою і частину грошей. Гра продовжується від поліцейського відділка. Крім того, арешт у рамках місії означає її провал.

 

Grand Theft Auto III і наступні ігри виділяються сюжетом, високою якістю озвучування персонажів і внутрішньоігровими радіостанціями. Останні імітують цілодобовий прямий ефір з ді-джеями, цікавими гостями, рекламними вставками, програмами розмовного жанру, музикою і безліччю посилань до американської культури. Все це гармонійно поєднується з реалістичним ігровим світом, що має велику кількість автотранспорту та пішоходів, які зазвичай виконують всі правила та реагують на сигнали світлофора, різноманітну погоду, добовий ритм (день та ніч) і основні фізичні закони. Для прикладу, у фінансовому або елітному районі більшість авто будуть спортивними або дорогими, а в «спальних» районах — простішими та дешевими. На пляжах більшість людей одягнені в купальники, а у фінансовому районі — у діловий одяг. Крім того, в денний час на вулицях можна побачити більше автомобілів та пішоходів, ніж уночі. Всі автомобілі у грі мають реалістичну модель пошкоджень, тобто вони можуть бути знищені або пошкоджені в аваріях та перестрілках.

 

Велику увагу розробники гри приділили якості самих ігор, настрою епохи, в якій відбувається сюжет гри. Відмінно підібрана музика, атмосфера, транспорт, одяг і сленг цього часу, незалежно від того чи то 1980-ті (Вайс-Сіті), початок 1990-х (Сан-Андреас) або кінець 2000-х (Ліберті-Сіті).

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "гта\ серія ігор"